Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum și postul patriarhilor din Vechiul Testament.
Acest post se desfășoară pe parcursul a 40 de zile, începând de la 15 noiembrie și continuând până pe 25 decembrie. În seara sfântului Filip, pe 14 noiembrie, începe perioada de post, în care se renunță la carne, ouă și brânză. Luni, miercuri și vineri, se consumă bucate fără unsoare (ulei) și fără vin. În zilele de marți și joi, este permis consumul de untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri se prăznuiește un sfânt mare, marcat în calendar cu cruce neagră, este permis să se consume untdelemn și vin. În cazul în care cade hramul unei biserici sau o sărbătoare semnificativă, marcată cu cruce roșie, se permite și consumul de pește. De asemenea, marțea și joia, se poate consuma pește, untdelemn și vin, în cazul sărbătoririi unui sfânt mare sau a unui hram. În ziua de Ajun, se obisnuiește să se mănânce seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină, deoarece „cu semințe a ajunat Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prefigurat Nașterea lui Hristos”.
Pește se consumă la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 24 noiembrie. Este important de menționat că, în timpul postului, nu se oficiază cununii religioase, cu excepția cazurilor excepționale. Cuplurile care doresc să se căsătorească în această perioadă trebuie să aibă motive bine întemeiate, cum ar fi plecarea imediată în străinătate, cazuri grave de boală sau căsătoria înainte de nașterea unui copil. Dacă oficierea ceremoniei este permisă, tinerii trebuie să se angajeze că nu vor organiza o petrecere de nuntă.