Parlamentul European adoptă măsuri stricte pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Parlamentul European adoptă măsuri stricte pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Parlamentul European a aprobat astăzi o propunere legislativă menită să îmbunătățească capacitatea țărilor din Uniunea Europeană de a combate abuzul sexual asupra copiilor.

Deputații au susținut actualizarea definițiilor legale referitoare la infracțiunile de abuz sexual și exploatare a copiilor, conform informațiilor furnizate de Serviciul de presă al Parlamentului European.

Noua propunere își propune să adapteze legislația la provocările generate de noile tehnologii, inclusiv materialele deepfake care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut care pare real, dar conține abuzuri asupra copiilor. Documentul va asigura că infracțiunile de abuz și tentativele de ademenire a copiilor vor putea fi urmărite penal, indiferent de mediul în care au loc, online sau offline.

Printre modificările propuse, deputații solicită înăsprirea pedepselor maxime pentru diverse infracțiuni, inclusiv pentru activitățile sexuale cu copiii care nu își dau consimțământul, dar și pentru recrutarea minorilor în scopuri de exploatare sexuală. De asemenea, sancțiunile vor include posesia sau distribuirea de materiale abuzive.

O altă măsură propusă este eliminarea termenelor de prescripție pentru infracțiunile incluse în această legislație, având în vedere că multe victime aleg să își dezvăluie experiențele mult timp după comiterea abuzurilor. Victimele vor avea, astfel, un termen nelimitat pentru a solicita despăgubiri.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 599 de voturi pentru, 2 împotrivă și 62 de abțineri. Negocierile pentru finalizarea actului legislativ sunt programate să înceapă pe 23 iunie.

Directiva reformată vizează armonizarea definițiilor și pedepselor aplicate în statele membre UE atât pentru infracțiunile desfășurate online, cât și pentru cele offline. În plus, Parlamentul European discută și o propunere separată menită să combată materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor, având deja o poziție adoptată în 2023.

Informatii preluate si adaptate din: Ziua de Constanta
Etichete: abuz sexual copii exploatare sexuală legislație Parlamentul European
Autor: Radulescu Mihai