Legea propusă: condamnații pentru corupție vor pierde pensiile speciale

Legea propusă: condamnații pentru corupție vor pierde pensiile speciale

Un proiect de lege recent propus prevede că persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupție vor pierde pensiile speciale. Această măsură ar urma să se aplice începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Conform articolului 7, alineatul (1) din proiect, „Dacă o persoană, beneficiar al pensiei speciale în sensul prezentei legi, este condamnată pentru fapte de corupţie, aceasta îşi va pierde acest beneficiu, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de condamnare.”

Inițiatorii acestui proiect argumentează că este necesară alinierea beneficiilor sociale la standardele de etică publică, reafirmând principiile statului de drept. Astfel, nu doar răspunderea penală, ci și responsabilitatea morală și civică ar trebui să fie sancționate.

Faptele de corupție vizate includ infracțiuni specificate în Codul Penal, cum ar fi luarea și darea de mită, traficul de influență, abuzul în serviciu și delapidarea.

Proiectul definește pensia specială ca fiind orice pensie de serviciu sau indemnizație oferită în afara sistemului de contribuții, incluzând pensiile pentru judecători, procurori, parlamentari și personal din administrația publică.

Dacă o persoană este condamnată definitiv și pensia specială nu a fost încă acordată, aceasta nu va mai fi eliberată. În cazul în care pensia a fost deja plătită, autoritățile vor retrage actul administrativ și vor emite o nouă decizie, corespunzătoare unei pensii contributive, dacă sunt îndeplinite condițiile.

În cazul unei achitări ulterioare printr-o cale de atac extraordinară, dreptul la pensia specială va fi reactivat de la data rămânerii definitive a hotărârii de achitare.

„Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie beneficiază în continuare de pensii speciale, în ciuda prejudiciului cauzat statului. Această situaţie este profund injustă şi necesită o intervenţie legislativă fermă”, se menționează în expunerea de motive. De asemenea, se subliniază că măsura ar putea descuraja comiterea de fapte de corupție.

Proiectul se află în prezent în faza de consultare publică și urmează să fie dezbătut în Parlament.

Informatii preluate si adaptate din: Ziua de Constanta
Etichete: corupție etică publică lege pensii speciale responsabilitate
Autor: Radulescu Mihai