Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Această inițiativă a fost propusă de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.
Proiectul a fost adoptat cu 199 de voturi 'pentru', 99 'împotrivă' și două abțineri, vizând modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 31/2002. Aceasta reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război.
Ce vizează proiectul de lege
Proiectul are ca scop oferirea unei viziuni integratoare și coerente asupra textelor de incriminare a infracțiunilor motivate de ură, ca reacție la creșterea acestor situații în mediul online.
Pentru a preveni și combate incitarea la ură națională, rasială sau religioasă, actul normativ reglementează interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter extremist. Un amendament specifică faptul că „prin Mișcarea Legionară se înțelege o organizație fascistă din România care a activat în perioada 1927 - 1941”.
Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale rasiste și xenofobe constituie infracțiune, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care fapta este comisă printr-un sistem informatic, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu 50%.
Negarea sau minimalizarea Holocaustului și a genocidului este, de asemenea, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, însoțită de interzicerea unor drepturi.
Infracțiuni prin intermediul sistemelor informatice
Aceste fapte, dacă sunt comise prin intermediul unui sistem informatic, se transformă în infracțiuni, fiind pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
De asemenea, se interzice acordarea numelui persoanelor vinovate de genocid unor străzi sau locuri publice. Distribuirea materialelor antisemite este, de asemenea, considerată infracțiune, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților a fost for decizional.