Imnul național al României, subiect de controversă în drepturile de autor

Imnul național al României, subiect de controversă în drepturile de autor

O situație neobișnuită a apărut în domeniul drepturilor de autor, când imnul național al României, „Deșteaptă-te, române!”, a fost reclamat ca proprietate intelectuală de către un studio de muzică din Londra, The State 51 Conspiracy. Acest studio a început să încaseze sume din reclame pe Facebook pentru orice videoclip care include acest imn.

Drepturile de autor pentru muzică sunt împărțite în două categorii: unul pentru compoziție, care include versurile și melodia, și altul pentru înregistrarea audio. Persoanele care doresc să utilizeze opere muzicale trebuie să obțină o licență neexclusivă și să plătească remunerații corespunzătoare autorilor.

Controversa a ieșit la iveală când o echipă de copii români, Royal Engineers din Suceava, a participat la un concurs de robotică în Indiana, SUA. Prezentarea echipei a fost acompaniată de imnul României, iar în urma publicării videoclipului pe Facebook, platforma a notificat că „acesta este conținut protejat cu drepturi de autor deținut de The State 51 Conspiracy”.

„Deșteaptă-te, române” este imnul național din 1990, având o istorie bogată, fiind folosit și ca imn național al Republicii Democratice Moldovenești, între 1917-1918 și 1991-1994. Versurile au fost scrise de Andrei Mureșanu, iar armonizarea este atribuită lui Anton Pann.

Melodia a fost publicată pentru prima dată în 1860 și a avut o recunoaștere constantă, multe personalități ale culturii române atestând paternitatea lui Anton Pann. Mitropolitul Iosif Naniescu a confirmat existența unui manuscris original al melodiei, iar cercetările ulterioare au întărit această afirmație prin mărturii de-a lungul timpului.

Informatii preluate si adaptate din: Ziua de Constanta
Etichete: Andrei Mureșanu Anton Pann concurs de robotică drepturi de autor imnul național muzică România Royal Engineers The State 51 Conspiracy
Autor: Radulescu Mihai