Pe 15 iulie, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Chiric și Iulita. Aceștia au trăit în timpul împăratului Diocletian, între anii 284-305. Sfânta Iulita a rămas văduvă la scurt timp după nașterea fiului său, Chiric.
În contextul persecuțiilor îndreptate împotriva creștinilor declanșate de Diocletian, Iulita a fugit împreună cu fiul său din Iconia, îndreptându-se spre Seleucia. Aici, ea a fost arestată și adusă în fața unui judecător care a încercat să o convingă să renunțe la credința sa. Într-o tentativă de a o determina să cedeze, judecătorul i-a cerut lui Chiric, în vârstă de doar trei ani, să se dezică de credința creștină.
Reacția copilului a fost una neobișnuită: el a strigat că este creștin și că vrea să fie alături de mama sa. În urma acestui incident tragic, judecătorul l-a lovit pe Chiric, provocându-i moartea. După suferințe îndelungi, Iulita a fost executată prin decapitare. Moaștele acestor sfinți mucenici sunt recunoscute ca fiind făcătoare de minuni, iar o parte dintre ele se află în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea din Ohrida.
De asemenea, în această zi, sunt pomeniți și alți sfinți, precum:
- Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului;
- Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei;
- Sfântul Mucenic Lolian.