Agenția Națională de Integritate (ANI) a finalizat o analiză tematică, utilizând un nou instrument informatic destinat identificării automate a incidentelor de integritate. Acest sistem analizează declarațiile de avere și de interese pentru a evidenția eventualele incompatibilități.
Conform informațiilor furnizate de ANI, evaluarea a fost focalizată pe găsirea declarațiilor care ar putea indica incompatibilități conform articolului 90, alineatul (1) și (2) din Legea nr. 161/2003. Aceasta prevede că societățile deținute de consilierii locali și județeni sau de familiile acestora nu pot încheia contracte cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din care fac parte.
„Analiza preliminară, bazată pe factori de risc, a identificat 57 de consilieri locali și județeni, pentru care ANI a procesat peste 300 de declarații de avere și interese din ultimii trei ani. Ulterior, verificările inspectorilor de integritate au relevat trei cazuri în care firmele deținute de consilieri sau familiile acestora au semnat contracte cu autoritățile locale în valoare totală de peste 1 milion de lei”, se arată în comunicatul ANI.
Aceste acțiuni sunt în concordanță cu recomandările din Raportul Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO), care sugerează României să îmbunătățească capacitatea de procesare a datelor ANI și să adopte o abordare mai proactivă în monitorizarea declarațiilor de avere și de interese.