Nemulțumirea a crescut în Ucraina, în special în Kiev și alte mari orașe, după ce președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care limitează autoritatea instituțiilor anticorupție. Această schimbare legislativă a stârnit temeri că Ucraina ar putea pierde sprijinul necesar pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Sute de protestatari s-au adunat în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, ignorând restricțiile impuse de legea marțială, care interzice adunările publice. Analiștii estimează că numărul celor care se opun acestei legi ar putea crește în zilele următoare, chiar și în contextul conflictului militar cu Rusia.
„Este inacceptabil. Războiul ne-a adus suferințe, dar a fost și un moment de speranță pentru un viitor mai bun. Nu putem să regresăm. Vrem un guvern cinstit și fără corupție”, a declarat o studentă de 21 de ani, Anastasia, reflectând sentimentele multor protestatari.
Deși protestele sunt interzise în contextul legii marțiale, oamenii continuă să se adune pentru a-și exprima dezacordul față de măsurile luate de Zelenski. Recent, procurorul general, numit politic, va supraveghea Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAPO).
„Restricțiile asupra instituțiilor anticorupție sunt inacceptabile și afectează grav independența acestora”, a afirmat Stefan, un student de 23 de ani, care a participat la proteste. „Chiar și în timpul legii marțiale, nu putem accepta corupția. Este obligația noastră să ne facem auziți”, a adăugat el, menționând că bombardamentele continuă să afecteze viața de zi cu zi.
Comisia Europeană a reacționat cu îngrijorare față de această decizie a lui Zelenski, subliniind că lupta împotriva corupției este esențială pentru orice discuție privind aderarea Ucrainei la UE. De asemenea, Meaghan Mobbs, fiica trimisului special al SUA pentru Ucraina, a catalogat acțiunile parlamentului drept „extrem de necorespunzătoare”.