Locuitorii din Cluj-Napoca au început să își exprime nemulțumirile față de funcționarea sistemului RetuRO, care a fost implementat în România acum doi ani. Deși dorința de a recicla este prezentă, multe aparate de returnare a ambalajelor sunt deseori nefuncționale.
Unul dintre cetățeni a menționat: „Am așteptat o săptămână, iar aparatul era închis. La magazin, mi s-a spus că au făcut tichet, dar firma trebuie să trimită pe cineva de la Bistrița. Ne străduim să reciclăm, dar devine frustrant.”
Cu un buget de 60 de milioane de euro pentru anul 2024, problemele cu sistemul RetuRO sunt recunoscute chiar de autorități, inclusiv de ministrul mediului, Mircea Fechet, care a admis că aparatele sunt adesea nefuncționale.
Totuși, legislația oferă protecție consumatorilor. Conform legii, atunci când un aparat de reciclare este defect, angajații magazinului trebuie să accepte ambalajele și să returneze 50 de bani pentru fiecare recipient.
Ministerul Mediului a subliniat că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) trebuie să funcționeze indiferent de starea aparatelor. Magazinele au obligația să preia ambalajele manual și să restituie valoarea acestora la casa de marcat.
Potrivit HG 1.074/2021, comercianții trebuie să ofere posibilitatea de returnare a ambalajelor, chiar și în absența funcționării echipamentelor automate. Mircea Fechet a menționat că se lucrează la o hotărâre care va clarifica aceste obligații legale.
Termenul „rațional” referitor la nefuncționarea aparatelor este stabilit ca fiind de peste 7 zile. În aceste condiții, consumatorii care întâmpină dificultăți cu aparatele de reciclare pot prezenta ambalajele la casa de marcat și pot solicita returnarea garanției.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) recomandă cetățenilor să depună plângeri dacă magazinele refuză să respecte aceste reguli, având în vedere că amenzile pot ajunge până la 16.000 de lei. De la începutul anului 2025, au fost returnate și reciclate peste 1,5 miliarde de ambalaje, echivalentul a 106.000 tone.