Festivalul de jazz de la Gărâna și surprizele gastronomice din Caraș-Severin

Festivalul de jazz de la Gărâna și surprizele gastronomice din Caraș-Severin

Gărâna, un sat din Munții Semenic, a devenit celebru pentru festivalul său de jazz, care a început în 1997 cu un jam session organizat de prieteni. De atunci, Gărâna Jazz Festival a evoluat, devenind unul dintre cele mai importante evenimente de jazz din Europa Centrală și de Est. Anul acesta, cea de-a XXIX-a ediție a festivalului se desfășoară între 10 și 14 iulie, aducând pe scena din Poiana Lupului, dar și în Biserica Catolică din Văliug, numeroși muzicieni renumiți.

Deși festivalul atrage mulți turiști din alte regiuni, el rămâne un simbol al culturii locale, iar sprijinul financiar de 95.000 de lei din partea Consiliului Județean subliniază importanța sa pentru județul Caraș-Severin.

Pe de altă parte, prazul este adesea asociat cu Oltenia, însă un studiu recent realizat de Carrefour România sugerează că această legumă, popularizată de actorul Amza Pellea, nu mai este exclusiv un simbol oltenesc. Datele arată că, de fapt, Caraș-Severin conduce în preferințele consumatorilor pentru praz, demontând astfel mitul regional.

Același studiu relevă și alte surprize gastronomice, cum ar fi faptul că cei mai mari fani ai boiaua se află în Călărași, iar preparatul „varză a la Cluj” este cel mai popular în Giurgiu. Prazul, un aliment sănătos, bogat în nutrienți, este adesea consumat fiert sau crud în salate, sugerând o combinație delicioasă cu muzica jazz.

Informatii preluate si adaptate din: Caras Online
Etichete: Caraș-Severin cultură evenimente festival Gărâna gastronomie jazz muzică praz
Autor: Radulescu Mihai