În Caraș-Severin, expoziția intitulată „Miros de pâine caldă. Pâinea în Dacia” își încheie programul de vizitare vineri, în foaierul CUUBB din Reșița, înainte de a se muta la Deva.
Acest eveniment a fost adus în Reșița de Muzeul Banatului Montan în luna iulie și a fost realizat prin colaborarea mai multor instituții de cultură și cercetare din România, printre care Muzeul Satului Bănățean, Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, precum și Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Organizatorii subliniază importanța de a privi cultura dacică fără a cădea în capcana interpretărilor subiective și nefondate. Deși mulți români își revendică o legătură cu dacii, realitatea istorică este complexă și nu poate fi redusă la simplificări. Expoziția nu urmărește să ofere detalii despre tipurile de grâu folosite de daci sau despre alimentația lor, ci ilustrează modul în care aceștia produceau și consumau pâinea, conform descoperirilor arheologice.
Structurată în 11 secțiuni, expoziția prezintă uneltele utilizate pentru cultivarea pământului și procesele tradiționale de coacere a pâinii. Managerul MBM, Livia Magina, a menționat că expoziția nu se limitează doar la artefacte, ci provoacă și o reflecție asupra rolului pâinii în viața cotidiană și asupra relației noastre cu hrana.
După încheierea prezentării din Reșița, expoziția va continua să fie disponibilă și în Deva, după ce a fost admirată anterior în orașele Zalău și Timișoara.