Descoperă profunditățile umane în „Marea trecere” de Cormac McCarthy

Descoperă profunditățile umane în „Marea trecere” de Cormac McCarthy

Marea trecere (The Crossing), al doilea volum din Trilogia Frontierei scrisă de Cormac McCarthy, este un roman impresionant prin profunzimea sa narativă și emoțională. Această lucrare, publicată în 1994 și disponibilă în română la Editura Polirom, abordează teme esențiale precum pierderea, destinul și interacțiunea omului cu natura și brutalitatea lumii.

Romanul continuă tradiția stilului inconfundabil al lui McCarthy, caracterizat printr-o proză densă și poetică, care reușește să capteze atenția cititorului printr-o îmbinare de frumusețe și brutalitate. Marea trecere se leagă strâns de primul volum al trilogiei, Căluții mei, căluți frumoși, având similitudini în stil și temă, dar aducând o notă mai întunecată și introspectivă.

Dacă romanul Drumul se ocupă de o lume post-apocaliptică, Marea trecere se focalizează asupra unei apocalipse personale, în care protagonistul, Billy, își pierde treptat iluziile despre viață. Criticii au subliniat că romanul are „anvergura unor revelații religioase”, o caracteristică recurentă în lucrările lui McCarthy.

Această carte nu este o lectură ușoară, însă oferă cititorilor o experiență literară profundă și memorabilă. Cormac McCarthy reușește să contureze o poveste care se transformă într-o aventură, o meditație filozofică și o elegie pentru o lume pierdută. Recomand Marea trecere pasionaților de literatură americană contemporană și celor care nu se tem să exploreze adâncurile condiției umane.

Informatii preluate si adaptate din: Calarasi Press
Etichete: cărți Cormac McCarthy literatură americană Marea trecere recenzie
Autor: Radulescu Mihai