Sucurile carbogazoase fără zahăr: un pericol ascuns pentru ficat?

Sucurile carbogazoase fără zahăr: un pericol ascuns pentru ficat?
Pexels-Yaroslav Shuraev

Atât sucurile carbogazoase cu zahăr, cât și cele fără, au un impact negativ semnificativ asupra sănătății ficatului, conform unui studiu recent prezentat la Congresul European de Gastroenterologie. Conform cercetărilor, consumul zilnic a doar unei băuturi carbogazoase dietetice poate crește cu 60% riscul de steatoză hepatică, în timp ce băuturile îndulcite cu zahăr cresc acest risc cu 50%.

Studiul a analizat datele a aproape 124.000 de participanți britanici pe o perioadă de peste 10 ani, evidențiind că băuturile cu îndulcitori artificiali nu sunt o alegere sănătoasă. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o corelație între consumul frecvent de sucuri dietetice și o rată crescută a mortalității cauzate de afecțiuni hepatice, o legătură care nu a fost observată în rândul consumatorilor de băuturi cu zahăr.

„Deși băuturile îndulcite cu zahăr au fost studiate extensiv, variantele lor dietetice sunt adesea considerate mai sănătoase. Rezultatele noastre sugerează că sucurile carbogazoase cu conținut redus sau fără zahăr sunt, de fapt, asociate cu un risc crescut de steatoză hepatică metabolică (MASLD), chiar și atunci când sunt consumate moderat”, a declarat Lihe Liu, autor principal al studiului și doctorand la Universitatea Soochow din China.

Steatoza hepatică non-alcoolică, cunoscută medical sub denumirea de MASLD, apare atunci când grăsimea se acumulează în ficat fără un consum excesiv de alcool. Leziunile cauzate sunt similare cu cele din steatoza hepatică alcoolică și pot evolua spre stadii mai severe, precum fibroză, ciroză sau carcinom hepatocelular.

Etichete: băuturi dietetice dietă sănătoasă riscuri consum sănătate ficat steatoză hepatică sucuri carbogazoase
Autor: Sorina Vlad