Dr. Poonam Desai, medic specializat în longevitate din New York, subliniază faptul că friteuza cu aer nu este atât de sănătoasă pe cât se crede. Într-un videoclip viral, care a strâns peste 5 milioane de vizualizări, ea afirmă: „Sunt medic în domeniul longevității și mi-am aruncat friteuza cu aer.”
Dr. Desai avertizează că acest mod de gătire poate genera acrilamidă – o substanță chimică potențial cancerigenă, care se formează atunci când alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofii, sunt preparate la temperaturi foarte ridicate.
În plus, multe friteuze cu aer sunt echipate cu învelișuri antiaderente ce conțin PFAS – compuși chimici asociați cu diverse riscuri pentru sănătate, mai ales în condiții de căldură intensă. Din aceste motive, Dr. Desai recomandă evitarea completă a utilizării acestui tip de aparat.
Dacă ar fi nevoită să folosească o friteuză cu aer, medicul ar opta pentru una fabricată integral din oțel inoxidabil și chiar și în acest caz, utilizarea ar fi ocazională. Un utilizator a comentat: „Au spus același lucru acum 40 de ani despre cuptorul cu microunde. Ciudat e că acum fiecare casă are unul.”