Șapte orașe din Franța, inclusiv Paris și Lyon, au decis interzicerea tonului în cantinele școlare. Această măsură a fost luată în urma îngrijorărilor legate de concentrația de mercur din pește, considerată insuficient reglementată la nivel european, în special pentru sănătatea copiilor.
Specialiștii au subliniat că nu vor revizui această interdicție până când limitele de mercur nu vor fi reduse la 0,3 miligrame pe kilogram, în conformitate cu alți pești. În replică, Federația Industriilor de Alimente Conservate a declarat că produsele de pe piață respectă limitele actuale, cu un maxim de un miligram pe kilogram.
Pe de altă parte, Miguel Ángel Lurueña, expert în Știința și Tehnologia Alimentară, a menționat că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit că beneficiile consumului de pește depășesc riscurile asociate cu mercurul. Cu toate acestea, există recomandări pentru anumite grupuri de risc, cum ar fi copiii sub 10 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, care ar trebui să evite speciile de pește ce acumulează cantități mari de mercur.