Asociația Prosumatorilor din România a înaintat o solicitare către autorități pentru reducerea prețului la electricitate, cerând eliminarea tarifului de transport pentru energia generată de prosumatori. Aceștia subliniază că energia produsă de micii furnizori, care reprezintă aproximativ 10% din consumul casnic din 2023, nu ajunge în rețeaua de înaltă tensiune, ceea ce face nejustificată plata tarifelor de transport către Transelectrica.
În contextul transformărilor din sectorul energetic, România a început să integreze din ce în ce mai mult producția locală de energie, în special din surse regenerabile, cum ar fi solară și eoliană. Aceasta a dus la o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, care își produc și consumă energia local, aducând atât beneficii, cât și provocări pentru rețelele de distribuție.
Prosumatorii din România au contribuit, în 2024, cu un surplus de circa 1,2 TWh de energie în rețea, utilizată local de vecinii lor, fără a trece prin rețeaua națională. Totuși, în facturile consumatorilor este inclus un cost de transport estimat la 18 milioane de euro pentru 2024, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea acestei practici.
Asociația Prosumatorilor a solicitat intervenția Guvernului pentru a reglementa această situație. Într-un răspuns anterior, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a menționat că nu poate face ajustări, considerând că o astfel de măsură ar fi un „ajutor de stat” pentru prosumatori. Transelectrica, la rândul său, afirmă că respectă reglementările ANRE.
APCE face apel la Guvernul României pentru a impune ANRE să ajusteze tarifele de transport în funcție de energia injectată de prosumatori și consumată local, similar cu măsuri adoptate în alte țări europene precum Belgia, Spania și Franța. De asemenea, asociația estimează o producție de 2 TWh din partea prosumatorilor pentru 2025, suficientă pentru a acoperi consumul zonei București–Ilfov pe o perioadă de peste trei luni.