Produse alimentare periculoase: ce fructe și legume conțin pesticide

Produse alimentare periculoase: ce fructe și legume conțin pesticide

Autoritățile îi avertizează pe consumatori cu privire la riscurile asociate cu alimentele contaminate cu pesticide, subliniind importanța unei atenții sporite înainte de consum.

Peste 90% dintre mostrele analizate la nivel global din 12 tipuri de fructe și legume au prezentat reziduuri de pesticide considerate potențial periculoase.

Conform unui clasament anual internațional, cunoscut ca „Dirty Dozen” (Cele Doisprezece Murdare), spanacul ocupă prima poziție, urmat de:

  • căpșuni,
  • kale,
  • struguri,
  • piersici,
  • cireșe,
  • nectarine,
  • pere,
  • mere,
  • mure,
  • afine,
  • cartofi.

În România, cele mai contaminate produse sunt verdețurile. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a subliniat faptul că, spre deosebire de alte țări, în România, verdețurile precum mărarul, pătrunjelul și frunza de țelină sunt cele mai afectate de pesticide.

Cîrîc a adăugat că este esențial să fim precauți și în privința fructelor și legumelor provenite din afara Uniunii Europene, deoarece standardele de siguranță diferă. Acest lucru face dificilă monitorizarea contaminării, iar reziduurile de pesticide sunt frecvent întâlnite.

„Este important ca fiecare consumator să găsească surse de încredere în magazine care respectă standardele de calitate și să evite produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe”, a concluzionat Cîrîc.

Informatii preluate si adaptate din: Stiri Botosani
Etichete: alimente contaminate pesticide sănătate spanac verdețuri
Autor: Radulescu Mihai