Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o campanie de conștientizare referitoare la riscurile consumului de substanțe interzise, jocuri de noroc și alcool. Această campanie a culminat cu o conferință organizată în luna iunie, la sediul MApN, unde specialiști din domeniul toxicologiei și psihiatriei, împreună cu un fost dependent de jocuri de noroc, au discutat despre efectele negative ale adicțiilor.
Unul dintre speakeri, Cristina Șerban, biolog și specialist în toxicologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a subliniat diferența dintre deprindere și dependență. Ea a explicat că deprinderea este mai puțin periculoasă și se referă la comportamente precum fumatul, în timp ce dependența implică simptome fizice severe, inclusiv sevrajul.
Sevrajul reprezintă un motiv principal pentru care persoanele cu probleme de consum nu caută ajutor, temându-se de simptomele acute care pot dura de la câteva ore până la câteva săptămâni. De asemenea, consumatorii de droguri sunt adesea stigmatizați, ceea ce le complică și mai mult căutarea ajutorului.
Andrei Bucșă, un inginer din Botoșani, a împărtășit experiența sa personală în lupta cu dependența de jocuri de noroc. Acesta a început să joace în timpul studenției și a devenit dependent fără să-și dea seama. „Am ajuns să cred că pot câștiga ușor bani, dar în realitate am adus multă suferință în viața mea și a celor din jur”, a declarat Andrei, menționând că și-a ascuns dependența și a devenit manipulator.
După ani de luptă, Andrei a găsit sprijin în grupurile de suport și la Centrul ortodox pentru recuperarea din adicții „Sfântul Apostol Andrei” din Botoșani. Acum, ajută la rândul său alți oameni care se confruntă cu probleme similare.
Psihiatrul Octavian Vasile, specialist în psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, a explicat că dependențele se manifestă printr-o varietate de simptome, ceea ce face ca tratamentul și recuperarea să fie esențiale pentru cei afectați.