Nicușor Dan respectă o tradiție a președinților români de a include Republica Moldova printre primele destinații vizitate la început de mandat.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a primit pe Nicușor Dan la Chișinău, subliniind într-o conferință de presă că se bucură de parteneriatul cu România, reprezentat de un lider care respectă și susține Moldova. „Astăzi suntem aici pentru că cetățenii celor două state și-au adunat vot cu vot, matematic, puterea și au învins”, a declarat Maia Sandu. Apreciind sprijinul României pentru Ucraina, aceasta a adăugat că acest ajutor nu apără doar Ucraina, ci și Moldova și România, avertizând că, dacă Rusia ar învinge în Ucraina, nu s-ar opri acolo.
„Permiteți-mi să vă felicit din toată inima pentru victoria în alegerile prezidențiale”, a continuat Maia Sandu. „Mă bucur că în fruntea României avem un partener ferm, un om care respectă Republica Moldova și ne este prieten. Azi suntem aici pentru că cetățenii noștri au înfruntat un pericol imens. Avem un drum greu de parcurs, cu război în vecinătatea noastră și incertitudine.”
Maia Sandu a subliniat că acest război nu este doar unul armat, ci și o luptă asupra minților și sufletelor, un război al manipulării și dezinformării care subminează democrația. „Este un atac sistematic asupra democrațiilor, menit să exploateze și să abuzeze principiile democratice pentru a slăbi unitatea și democrația din interior”, a adăugat ea.
„Am fost țintiți de atacuri grave, menite să ne dezbine. Dar noi rezistăm. În Republica Moldova am câștigat alegerile prezidențiale și am demonstrat că știm să ne unim în momente dificile. Pericolul nu a dispărut; dimpotrivă, se transformă și continuă să pândească”, a avertizat Maia Sandu.
„Dacă Moldova ar cădea pe mâna Rusiei, nu doar Chișinău ar fi amenințat, ci și Bucureștiul, Odesa și Europa. O Moldovă care rezistă înseamnă securitatea familiilor noastre și liniștea celor 1222 de kilometri de graniță cu Ucraina, dar și a celor 684 de kilometri de frontieră cu România”, a afirmat ea. „Adevărul este că nu am putea rezista singuri. Ucraina este scutul nostru și al vostru.”
Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei, subliniind că fiecare ajutor oferit Ucrainei este, de fapt, un ajutor pentru Moldova. „Mulțumim României pentru sprijinul oferit Ucrainei. Este un sprijin care apără nu doar Ucraina, ci și Moldova și România”, a concluzionat ea.
În continuare, Maia Sandu a menționat că cele două țări construiesc un viitor comun prin proiecte concrete, precum drumuri, poduri și rețele electrice, toate menite să apropie comunitățile și economiile. „Energia este astăzi securitate. Finalizăm linia electrică Chișinău-Vulcănești care ne va conecta de România”, a precizat ea.
„Economiile noastre sunt deja legate într-un mod natural, cu 1700 de companii românești investind în Moldova și firmele moldovenești găsind locuri în România”, a adăugat Maia Sandu.
Nicușor Dan a subliniat importanța relației speciale dintre România și Moldova, afirmând că prezența sa la Chișinău este o garanție a continuării sprijinului românesc. „Este un moment important pentru Republica Moldova, începutul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Împărtășim aceleași valori și aspirații”, a declarat el.
Președintele României a discutat despre consolidarea relației bilaterale în domenii precum energia și infrastructura, subliniind necesitatea ca companiile românești să investească mai mult în Moldova. „România susține eforturile dumneavoastră, atât diplomatic cât și concret”, a concluzionat Nicușor Dan.