Meșterul popular Leon Burbulea din Tureac se află în aceste zile în Japonia, reprezentând România la prestigioasa Expoziție Mondială de la Osaka. Acest eveniment se organizează o dată la cinci ani și reunește peste 160 de țări din întreaga lume. Standul României este dedicat artei și meșteșugurilor tradiționale, conform relatărilor de la Radio Renașterea.
Leon Burbulea este unul dintre artiștii populari prezenți la Osaka, unde va prezenta, până pe 15 iunie, valorile tradiționale ale Văii Bârgăului.
Cu o experiență de peste 20 de ani în prelucrarea pielii, Leon Burbulea este recunoscut pentru confecționarea de pieptare brodate manual, chimire decorate cu mărgele, opinci și căciuli din astrahan. Toate aceste obiecte sunt realizate din piele naturală de bovină, miel, oaie sau capră.
Turiștii care au vizitat expoziția de la Osaka au avut ocazia să-l observe pe Leon Burbulea în acțiune. De asemenea, el a susținut ateliere de creație live, demonstrând cum se nasc aceste obiecte tradiționale.
Pe lângă cojoacele și pieptarele pe care le coase, Leon Burbulea pictează și icoane.
„Lumea se întoarce iară la tradiții și la portul popular. M-aș bucura să avem ucenici tineri care să învețe și ei de la noi! În primul rând, trebuie să ai talent, să îți placă și să ai multă răbdare, pe care ți-o dă numai Dumnezeu”, a declarat Leon Burbulea Emiliei Ometiță, șef Serviciu Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Deși nu a urmat cursuri de artă, talentul său l-a impus în rândul celor mai apreciați meșteșugari din zona Bistriței.
Următoarea ediție a Expoziției Mondiale va avea loc în 2030, în Riad, capitala Arabiei Saudite.
Sursă & Foto @ Radio Renașterea