Până săptămâna viitoare, aveți ocazia să admirați, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, o expoziție impresionantă intitulată Frida Kahlo – în universul copiilor. Câteva sute de lucrări realizate de elevii de la „Tudor Jarda”, „Andrei Mureșanu” și Școala Gimnazială „Avram Iancu” ne reamintesc cât de mult avem de învățat din viața artistei mexicane.
Expoziția a fost coordonată de profesorii Sanda Doris Platon (Liceul de Muzică Tudor Jarda / Școala Gimnazială Avram Iancu), Ștefania Borodi și Nicolae Grigore (Colegiul Andrei Mureșanu).
Profesoara Doris Platon a explicat că a fost mereu fascinată de Frida Kahlo, văzând în ea un fenomen al artei contemporane. „Este o figură stranie și puternică. La un moment dat, am uitat de ea, prinsă cu alte treburi, până când am vizionat un film despre viața sa. Am realizat că este o forță și astăzi. Nu am vrut să ne concentrăm pe detalii despre viața ei de activist și partizan, ci să ne axăm pe cum experiențele sale se pot reflecta în viața copiilor de astăzi,” a declarat profesoara Platon.
„A avut un accident grav la 18 ani și a trăit întreaga viață cu traumele care au rezultat. Le-am explicat copiilor acest aspect, deoarece zilnic observ traumele pe care le trăiesc aceștia. Deși ne pot părea concentrați pe telefoanele lor, în interiorul lor au loc multe frici și emoții. Am dorit să le arătăm că arta poate fi un mijloc de a depăși asemenea provocări. Am discutat despre stilurile artistice ale lui Kahlo, plasând-o între suprarealism și pictura naivă – stil care se potrivește perfect elevilor noștri,” a adăugat ea.
Lucrările expuse sunt variate, incluzând tehnici de grafică, pictură, colaj și obiecte din diverse materiale, inclusiv textile, pentru țesăturile lucrate de elevi. „Un exemplu este lucrarea cu sternul, realizată din fier forjat și sudat de bunicul unei eleve. Lucrările copiilor m-au impresionat profund. Deși le-am oferit îndrumări, talentul lor m-a depășit,” a spus profesoara.
„Am lucrat la expoziție timp de aproximativ trei luni, iar colaborarea în echipă a fost o provocare pentru copii, în special pentru lucrările de dimensiuni mai mari. Nu toți avem ocazia să călătorim în Mexicul natal al lui Frida Kahlo, dar prin acest proiect, am reușit să ne apropiem de cultura ei. Am inclus chiar și o prezentare de modă inspirată de arta și cultura mexicană, în cadrul căreia am folosit costume care reflectau influența lui Kahlo. Muzica documentarului m-a inspirat și m-a determinat să colaborez cu profesoara Ana-Maria Dragonici, ajutându-ne să ne conectăm cu cultura mexicană,” a adăugat Sanda Doris Platon.
Atmosfera vernisajului a fost completată admirabil de Corul Excelsior, coordonat de profesoarele Valentina Mileșan și Ana-Maria Dragonici. Soliștii, Larisa Buzilă (voce), Bogdan Andreieș (pian) și Andrei Mileșan (cahon), au oferit un acompaniament emoțional tematic expoziției, evocând stările pe care Frida le transmitea prin operele sale, precum durere, pasiune, luptă interioară, dar și iubire și forță feminină.
„Frida Kahlo nu a fost doar o pictoriță, ci un instrument al durerii, un acordeon al pasiunii, un pian pe care viața a cântat fără milă. De aceea, în fiecare tablou muzical, emoțiile sunt resimțite profund,” au concluzionat profesorii de la Liceul „Tudor Jarda”.