Descoperiri fascinante la castrul roman de la Livezile, un monument UNESCO

Descoperiri fascinante la castrul roman de la Livezile, un monument UNESCO

Recent, castrul roman de la Livezile a fost subiectul unor descoperiri interesante, atrăgând atenția arheologilor datorită statutului său de monument UNESCO. În cadrul unor cercetări recente, specialiștii au identificat un proiectil de piatră și își propun să descopere cuptoare vechi destinate producerii ceramicii.

Castrul a fost descoperit în 1961, pe platoul Podirei, având dimensiuni de 166 x 120 metri. În urma cercetărilor din 2008, a fost identificată o clădire de piatră în interiorul acestuia, care, din păcate, nu a fost supusă încă unor investigații arheologice detaliate.

Proiectul actual, intitulat „MATERIAL CERAMIC DE EPOCĂ ROMANĂ DIN CASTRUL LIVEZILE (JUD. BISTRIȚA-NĂSĂUD) – ANALIZE MINERALOGICE-PETROGRAFICE, DIFRACTOMETRIE DE RAZE X”, își propune să preleveze probe ceramice pentru analize de natură mineralogică și petrografică. Echipa de cercetare, formată din dr. Marius Horga și arheologul Radu Zăgreanu, a anunțat pe rețelele sociale despre aceste progrese.

Deși castrul roman de la Livezile a rămas relativ neexplorat până acum, el constituie un punct de interes major pe harta patrimoniului cultural din județul Bistrița-Năsăud, parte integrantă a limes-ului dacic.

Etichete: Bistrița-Năsăud castrul roman descoperiri arheologice Livezile patrimoniu cultural UNESCO
Autor: Radulescu Mihai