Roșioara termală (Scardinius racovitzai), o specie de pește considerată unică la nivel mondial, își continuă existența datorită inițiativelor echipei de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Recent, muzeul a anunțat succesul obținerii de pui în captivitate, în cadrul unei colaborări internaționale.
Acest demers face parte dintr-un program sprijinit de Fondul Mohamed bin Zayed pentru Conservarea Speciilor din Abu Dhabi, fiind realizat cu ajutorul mai multor organizații, printre care Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați și Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena.
Specia, care trăia odinioară exclusiv în Lacul Pețea din Băile 1 Mai, a fost declarată „dispărută din natură” de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) după ce lacul a secat în perioada 2013-2014. Muzeul a intervenit prompt pentru a salva ultima generație de pești.
Conservarea ex situ a fost cheia supraviețuirii roșioarei termale, prima reproducere în captivitate având loc în 2014. Toți peștii expuși în prezent în Vivariul din Oradea provin din aceste generații inițiale.
Recent, cercetătorii au reușit din nou să inducă reproducerea peștilor prin tehnici hormonale, obținând ouă fertilizate și pui sănătoși. Aceștia sunt îngrijiți în condiții controlate și reprezintă o speranță pentru salvarea unei specii pe cale de dispariție.
În trecut, lacul Ochiul Mare găzduia și alte specii endemice, cum ar fi melcul termal și nufărul termal. Deși habitatul lor a dispărut, unele specii au fost salvate prin reproducerea în alte medii, dar melcul termal a fost pierdut definitiv.