Reabilitarea barajului Leșu avansează rapid: specialiști internaționali, progrese de 15% în o lună

Reabilitarea barajului Leșu avansează rapid: specialiști internaționali, progrese de 15% în o lună

Barajul Leșu, construit în anii '70 pentru a stoca 70 de milioane de metri cubi de apă, a fost golit în 2015 din cauza fisurilor care au afectat siguranța sa. Acesta a fost inclus în urmă cu doi ani într-un program de reabilitare finanțat prin PNRR, fiind acum singurul baraj rămas pe listă.

Recent, stadiul lucrărilor de reabilitare a ajuns la 15% la o lună de la demararea acestora, conform informațiilor furnizate de Prefectura Bihor. Prefectul Marcel Dragoș și directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, au efectuat o vizită pe șantier pentru a evalua progresul.

Proiectul, în valoare de 98,9 milioane lei (fără TVA), a început în luna mai și este realizat de o asociație formată din SOCOT SA și Aquaproiect SA, având subcontractanți precum Controlsoft Automatizare SRL, Electric Light Expert și Carpi Tech.

Lucrările includ repararea zonelor afectate, aplicarea unei folii impermeabile pentru a preveni infiltrațiile, modernizarea sistemelor de control și alarmare prin implementarea unui sistem SCADA. De asemenea, sunt reabilitate drumul de coronament, iluminatul și căile de acces, iar insule plutitoare vor fi instalate pentru a colecta deșeurile de pe apă. Proiectul include și măsuri pentru asigurarea migrării naturale a speciilor acvatice.

Pe șantier lucrează, alături de specialiști români, și profesioniști din Olanda, Elveția și Italia, angajați de firmele contractate. Finanțarea PNRR pentru barajul Leșu fusese în pericol de a fi alocată altor cheltuieli, dar în final, acesta a rămas singurul proiect eligibil pentru fonduri europene, celelalte fiind excluse din cauza întârzierilor în licitații.

Informatii preluate si adaptate din: Bihoreanul
Etichete: barajul Leșu Bihor fonduri europene hidrotehnică PNRR proiecte de infrastructură reabilitare
Autor: Radulescu Mihai