Hotelul Cristalin din Vârtop a fost închis temporar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în urma unei inspecții efectuate după ce mai mulți turiști, inclusiv copii, au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară. Incidentul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 iulie.
Comisarii ANPC au demarat un control în tabăra respectivă, având în vedere că persoanele internate în spital fuseseră cazate la acest hotel. Verificările au relevat numeroase nereguli severe în blocul alimentar al unității.
Printre problemele identificate se numără lipsa elementelor de identificare pentru materii prime, carne la care s-a schimbat starea termică și nerespectarea condițiilor de decongelare. De asemenea, au fost constatate igienă deficitară a spațiilor frigorifice, care nu erau utilizate corespunzător pentru păstrarea alimentelor, și lipsa monitorizării temperaturii în aceste zone.
În urma acestor constatări, ANPC a decis scoaterea din circuitul consumului uman a materiilor prime neconforme și a impus închiderea temporară a activității blocului alimentar până la remedierea deficiențelor. Administratorul hotelului a fost informat că, în această perioadă, copiii din grupurile afectate vor beneficia de mese asigurate prin catering de la alte unități.
Incidentul este investigat ca o posibilă toxiinfecție alimentară, iar autoritățile continuă să strângă informații. Până în prezent, 16 copii și 2 adulți au fost internați la Spitalul Județean din Oradea, toți având în comun consumul de paste carbonara servite la cina din 7 iulie.