20 de ani de luptă și speranță: Povestea lui Mihai care a inspirat o comunitate întreagă

20 de ani de luptă și speranță: Povestea lui Mihai care a inspirat o comunitate întreagă

Mihai poveste autism

De 20 de ani, „Lupta lui Mihai este și lupta noastră!”

Diagnosticat cu autism infantil asociat cu tulburare hiperkinetică și deficit de atenție, Mihai, afectuos numit Mihăiță de părinți, este acum un tânăr de 20 de ani care a reușit să mobilizeze întreaga comunitate în lupta împotriva autismului și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale.

„La început, am adus lunar coordonator din București”

„După ce am aflat diagnosticul, în urma unei internări la Spitalul Obregia, m-am întors acasă și am căutat specialiști în terapie comportamentală. În Pitești, nu existau psihologi formați pentru terapia ABA, așa că am contactat doi specialiști pe care i-am pregătit pentru a lucra cu propriul copil, aducând lunar un coordonator din București. Progresele lui Mihai au fost extrem de reduse, fiind diagnosticat la o vârstă destul de avansată – trei ani și șapte luni, iar lipsa specialiștilor a dus la o pierdere semnificativă în evoluția lui,” mărturisește cu regret mama lui Mihai, Andreea Badea.

„Căutam centre cu program de recuperare complex”

De la această experiență, a evoluat dorința de a crea Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș. „După ce am format specialiștii necesari, aceștia ne-au comunicat că nu vor mai veni la domiciliu, prezentându-ne condițiile de la cabinetul privat. Această schimbare nu răspundea nevoilor de recuperare ale lui Mihai, așa că am decis să încheiem colaborarea și să începem cu o nouă echipă de terapeuți la domiciliu. Totodată, căutam centre cu un program de recuperare complex, dar nu am găsit niciunul,” adaugă ea.

„Ne doream să nu mai treacă nimeni prin aceeași situație”

Odată cu înființarea Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș în 2011, care dispune de două centre de zi pentru copii și tineri, programul de lucru al lui Mihai a devenit intensiv, cu terapie de câte 8 ore pe zi, unde este continuu stimulat și ajutat să se auto-depășească. „Ne-am dorit din tot sufletul să ne ajutăm propriul copil, dar și alte familii care se află în situații dificile. Acum numărăm până la 80 de copii și tineri beneficiari ai Asociației, pentru care ne dorim cele mai bune rezultate în dezvoltarea limbajului și terapia comportamentală,” mărturisește Andreea Badea, co-fondatoarea și președinta APCA Argeș.

„Dumnezeu l-a ales pe el, ca să putem ajuta cât mai mulți copii și tineri cu dizabilități”

„Lupta lui Mihai împotriva autismului a devenit lupta noastră, a părinților, a Asociației și a întregii comunități. Dumnezeu l-a ales pe el pentru a putea ajuta cât mai mulți copii și tineri cu dizabilități. Am realizat numeroase acțiuni caritabile sub sloganul „Împreună realizăm visul”, toate în speranța că nu vor mai exista părinți care să treacă prin momente la fel de dureroase ca ale noastre. Visul acesta măreț este, deși ei nu pot verbaliza foarte bine, visul lui Mihai și al tuturor copiilor care doresc să fie iubiți, auziți și înțeleși. Este visul unui copil cu autism care, devenit adult cu autism, continuă să fie activ emoțional și uman, dar mai presus de toate, un model de implicare și gestionare a limitărilor cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale,” explică, cu o emoție profundă, mama sa.

Gașca Zurli, pregătită de acțiune!

În continuarea luptei lui Mihai împotriva prejudecăților legate de autism, campania caritabilă sub egida APCA Argeș, „Împreună realizăm visul”, se desfășoară cu scopul înființării Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Mihail”. Cu sprijinul Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și al Filarmonicii Pitești, pe 15 iunie, la Teatrul de Vară din Parcul Ștrand, sunteți așteptați în număr mare la un spectacol deosebit! Distracția va fi asigurată de Gașca Zurli, de Grupul de copii și tineri cu autism „Dansatorii divini”, precum și de zeci de elevi ai școlilor piteștene. Intrarea la cele șapte ateliere de creație se va face începând cu ora 14.00, iar spectacolul va începe la ora 16.30.

Invitațiile cu caracter de donație se pot obține de la:

  • Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Mihail”, Bvd. I.C. Brătianu Nr. 36, tel: 0771548027;
  • Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Autism Smile”, str. Fântânii nr. 27, tel: 0724753518.

Costul unei invitații este de 50 lei/copil, 100 lei/adult cu loc rezervat, respectiv 30 lei fără loc rezervat. Persoana cu dizabilități și aparținătorul acesteia beneficiază de intrare liberă.

*Invitațiile se pot procura și în ziua spectacolului, de la intrare.

Vă invităm să deveniți parte a lumii minunate, așa cum o vede Mihai și semenii noștri speciali!

Etichete: Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș autism caritate comunitate drepturi Mihai nevoi speciale poveste sprijin terapie comportamentală
Autor: Radulescu Mihai