ARAD. Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Mării, debutează pe 1 august și durează două săptămâni. Conform tradiției, anul acesta, postul se va încheia tot într-o zi de vineri, ceea ce înseamnă că se va extinde cu o zi. Această extensie respectă regulile Liturgicii Generale, conform cărora postul se prelungește atunci când sărbătoarea cade miercurea sau vinerea, oferind o dezlegare la untdelemn, pește și vin, conform precizărilor pr. prof. Ene Braniște.
Scopul acestui post este venerarea Maicii Domnului și a virtutilor ei. În timpul celor două săptămâni, Biserica recomandă citirea zilnică a paraclisului Maicii Domnului și a altor rugăciuni dedicate Fecioarei Maria. Deși se consideră că acest post este mai ușor din punct de vedere alimentar comparativ cu Postul Mare, este mai strict decât postul de Crăciun și cel al Sfinților Apostoli.
Reguli alimentare pentru post
Conform Tipicului cel Mare și regulilor din Ceaslovul Mare, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, se ajunează în zilele de luni, miercuri și vineri până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când este permisă consumarea de mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără adăugarea de untdelemn, iar în zilele de sâmbătă și duminică este permis untdelemn și vin. De asemenea, în ziua Schimbării la Față, se poate consuma pește.
Istoricul postului
În primele secole, observarea Postului Adormirii Maicii Domnului varia în funcție de regiune. Creștinii din Antiohia respectau un singur zi de post, în timp ce cei din Constantinopol aveau o practică de patru zile. Creștinii din Ierusalim practicau un post de opt zile. Această diversitate a condus la adoptarea unor reglementări comune. În anul 1166, un sinod prezidat de Patriarhul Luca Chrisoberg a stabilit ca postul să înceapă pe 1 august și să se încheie în dimineața zilei de 15 august, când se celebrează sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.