Expoziția dedicată colecției lui Emilian Madoșă va aduce la București o selecție de costume tradiționale românești, incluzând și porturi ale minorităților etnice din România. Printre acestea, se numără elemente de costum și textile specifice etniei bulgare din Banat, în special din comunitățile din Dudeștii Vechi și Vinga.
Aceste grupuri de bulgari au origini din sate distincte din nord-vestul Bulgariei, având o istorie comună în Banat, dar un parcurs diferit în ceea ce privește tradițiile lor. Deși sunt izolate geografic, aceste comunități au reușit să păstreze tradițiile vestimentare, în special cele ale femeilor, care au rămas neafectate de influențe externe. La bărbați, influențele germane și maghiare s-au resimțit mai mult în port.
Costumele femeilor variază în funcție de vârstă și statut social, având elemente specifice pentru logodnă și anumite perioade ale anului, cum ar fi posturile, când îmbrăcămintea devine mai sobru.
Expoziția va prezenta ansambluri vestimentare colorate și strălucitoare, reprezentând atât fetele nemăritate, cât și femeile căsătorite, adaptate sezonului. De asemenea, vor fi expuse costume bărbătești cu un croi urban, iar cămășile din pânză albastră sunt o caracteristică distinctivă a regiunii.
Obiectele expuse au fost supuse unui tratament de conservare preventivă prin anoxie, utilizând aparatul Isoscell, pentru a asigura un mediu ecologic și non-invaziv împotriva dăunătorilor. Aceasta reprezintă parte a eforturilor Muzeului Național al Țăranului Român de a proteja patrimoniul cultural, în cadrul proiectului „Mâini de aur. Semicentenarul restaurării românești”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.