Siguranța și calitatea cărnii de pui: sfaturi practice de la TRANSAVIA

Siguranța și calitatea cărnii de pui: sfaturi practice de la TRANSAVIA

Carnea de pui este cea mai consumată carne din lume, datorită versatilității sale ridicate și prețului accesibil. Bogată în proteine și nutrienți esențiali, aceasta contribuie la o dietă variată și echilibrată, susținând un stil de viață sănătos. Este esențial să alegem produse de calitate, care respectă cele mai înalte standarde de siguranță alimentară.

Pe 7 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentului, se celebrează global știința care ne protejează sănătatea, precum și persoanele care o aplică zi de zi cu rigoare și pasiune. Bazându-se pe cele mai bune practici și cele mai stricte protocoale pe întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță, Marian Sabău, director de Calitate și Siguranța Alimentului la TRANSAVIA, dezvăluie perspective importante asupra alegerii cărnii de pui sigure și de înaltă calitate, oferind totodată sfaturi practice pentru consumatori.

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor ar trebui marcată în fiecare zi prin vigilență și respectarea strictă a regulilor,” afirmă directorul de Calitate și Siguranța Alimentului TRANSAVIA. „Când vine vorba despre sănătatea oamenilor nu există compromisuri, iar fiecare trebuie să acționeze responsabil, de la producători și distribuitori până la consumatori. Siguranța alimentară este fundația responsabilității sociale, iar fiecare verigă din lanțul alimentar joacă un rol crucial în asigurarea calității produselor pe care le consumăm zilnic. Producătorii trebuie să adopte practici sigure și sustenabile, distribuitorii trebuie să mențină condiții optime de transport și depozitare, iar consumatorii trebuie să fie informați și atenți la alegerile pe care le fac.”

În acest context, reprezentantul liderului pieței avicole subliniază că „100% din produsele noastre sunt supuse auditurilor de certificare de terță parte care atestă calitatea și siguranța, atât a produselor, cât și a operațiunilor întreprinse pentru a obține produse sigure pentru consumatori. TRANSAVIA nu a înregistrat nicio retragere sau rechemare a produselor din motive de siguranță alimentară și nu au fost raportate incidente de nerespectare a reglementărilor și/sau a codurilor voluntare privind informațiile și etichetarea produselor.”

TRANSAVIA deține cinci laboratoare de analize, unde efectuează zilnic determinări privind calitatea și siguranța cărnii, a apei utilizate pentru adăparea și hrănirea păsărilor, precum și a hranei păsărilor și bunăstarea acestora.

„Lumea microorganismelor spune mereu o poveste despre calitate, durabilitate și igienă. În siguranța alimentelor, aceste forme de viață invizibile devin mesageri tăcuți ai științei, ajutându-ne să înțelegem ce este cu adevărat sigur pentru consum. Sunt aliați nevăzuți ai industriei alimentare și ambasadorii siguranței. Cu ajutorul științei, oferim zi de zi familiilor de pretutindeni, care aleg produsele din carne de pui Fragedo, Papane, Cumsecade, Durdulan, produse sigure, de calitate, în care pot avea încredere,” afirmă Mirabela Popovici, expert în microbiologia alimentelor TRANSAVIA.

Cum combatem anxietatea față de carnea de pui?

Cine ar fi crezut că puiul și carnea de pui pot provoca stres și anxietate? Răspândirea în spațiul public a numeroaselor subiecte legate de siguranța produselor din carne de pui, precum și de onestitatea etichetării și comunicării, au condus la apariția unei stări de anxietate legate de manipularea și consumul acestor produse. „Vindecarea” este însă la îndemâna tuturor prin informare corectă. Iată câteva sfaturi oferite de Marian Sabău:

  1. Acordați atenție caracteristicilor produselor pe care le alegeți!
    Aspectul trebuie să fie curat, cu suprafața umedă, dar nelipicioasă. În cazul produselor congelate, carcasa nu trebuie să prezinte deformări. Culoarea musculaturii trebuie să fie roz-roșiatică, caracteristică, cu consistență fermă și elastică. Mirosul trebuie să fie caracteristic, normal. În cazul carcaselor congelate, suprafața trebuie să fie curată, transparentă, fără „arsuri” de congelare sau nuanțe roșiatice. Organele (ficat, inimă, pipotă) trebuie să fie bine curățate, cu culoare și consistență normale, nemodificate, cu miros caracteristic.
  2. Acordați atenție etichetei produsului pe care îl alegeți!
    Asigurați-vă că eticheta oferă informațiile legale obligatorii (denumire produs, lista ingredientelor pentru produsele procesate, cantitatea netă a produselor de bază, valabilitatea produsului sau data limită de consum, numele sau denumirea comercială a producătorului, țara de origine sau locul de proveniență). Citiți informațiile referitoare la data de expirare, condițiile de păstrare și instrucțiunile de preparare. Este important să urmați aceste indicații pentru a vă asigura de siguranța și calitatea cărnii de pui pe care o consumați.
  3. Asigurați-vă că manipulați corespunzător produsele achiziționate!
    Este crucial să tratați carnea de pui în condiții igienice și să utilizați ustensile și suprafețe curate atunci când o tăiați și o pregătiți. Asigurați-vă că gătiți carnea și produsele din carne de pui adecvat, asigurându-vă că acestea ating temperatura internă recomandată indicată pe etichetă.
  4. Păstrați corect carnea de pui!
    Carnea proaspătă se păstrează în spații frigorifice la temperatura de 0 – 4 °C, iar cea congelată se păstrează în congelator la temperatura de -18°C. De obicei, fiecare echipament frigorific din magazine are afișaj electronic cu temperatura înregistrată, astfel încât să puteți verifica dacă se încadrează în intervalul optim. Dacă observați deviații, anunțați personalul de raion. Respectați cu strictețe temperatura de păstrare indicată pe eticheta produsului! Nu întrerupeți lanțul frigorific la transferul dintre echipamente. Produsele proaspete sau congelate trebuie transportate cât mai rapid posibil după cumpărare. Dacă temperatura spațiului de păstrare a cărnii este cu 2-3°C mai mare decât temperatura cărnii congelate, începe procesul de decongelare.

TRANSAVIA, liderul pieței avicole din România, este singurul producător care oferă 100% carne de pui provenită de la păsări crescute exclusiv în propriile ferme, procesată integral în facilități proprii. Controlul deplin datorat modelului unic de afacere integrat 360°, de la bob la furculiță, garantează cele mai înalte standarde de siguranță alimentară și calitate a produselor oferite.

Despre TRANSAVIA

TRANSAVIA este liderul pieței locale de carne de pui, având o tradiție de familie și fiind producătorul brandului de carne de pui Fragedo și al semipreparatelor pe bază de pui Papane. Cu capital 100% românesc, compania se află în topul celor mai valoroase portofolii de mărci din România. TRANSAVIA operează sustenabil cu un model de business integrat 100% vertical, bazat pe cele mai bune practici și cele mai stricte protocoale în întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță. Este singurul producător din țară care oferă produse din carne de pui provenită exclusiv de la puii crescuți în fermele deținute. În cei aproape 35 de ani de activitate, TRANSAVIA a investit constant în modernizare și tehnologie de ultimă generație, adoptând inovația ca sursă de creștere sustenabilă a business-ului și de predictibilitate pentru viitor. Cu aproximativ 2.300 de angajați, TRANSAVIA este unul dintre cei mai mari angajatori români, având activitate în cele 31 ferme de creștere a păsărilor și în cele 4 ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele 3 abatoare de ultimă generație și în fabrica de procesare a cărnii. În fermele TRANSAVIA, localizate în 8 județe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui, dintre care aproximativ 30% sunt destinate exportului. Fragedo, brand emblemă al companiei, este primul brand din România care a obținut sigiliul Marca Etică de la Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), atestând respectarea principiilor etice și a bunelor practici de publicitate. TRANSAVIA publică Rapoarte de Sustenabilitate din 2019 și este singura companie cu capital 100% românesc care a semnat Codul de Conduită al UE privind Practicile Responsabile Comerciale și de Marketing în Sectorul Alimentar.

TRANSAVIA are cea mai mare investiție în energie verde din industria alimentară din România, asigurându-și până la 100% din energia necesară proceselor tehnologice din surse proprii, regenerabile.

Pentru mai multe informații, vizitați https://transavia.ro/.

Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: calitate carne de pui produse alimentare sănătate sfaturi pentru consumatori siguranța alimentelor TRANSAVIA
Autor: Radulescu Mihai