Ziua Aviației Române este celebrată anual pe 20 iulie, o dată simbolică asociată cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, protectorul aviatorilor.
Cu ocazia acestei sărbători, coordonatoarea Cercului Militar din Alba Iulia, Petruța Pop, a evocat viața veteranului de război Mircea Domșa, care a murit în 2018, la vârsta de 96 de ani.
Mircea Domșa a fost trimis în Germania de către Școala de Aviație Regală „Mircea Cantacuzino” pentru a se specializa în aviație, având deja peste 200 de ore de zbor la începutul războiului. A fost capturat și a petrecut mai mulți ani în lagărul din Belgia. După întoarcerea în țară, a fost suspectat de regimul comunist de spionaj, ceea ce l-a determinat să fie discret în legătură cu experiențele sale din Germania.
Din cauza acestor circumstanțe, nu a mai putut continua cariera militară, dedicându-se învățământului în localitatea Cricău, unde a fost învățător și secretar. Ultimii ani din viață i-a petrecut în anonimat, citind mult și având o bibliotecă plină de cărți. Petruța Pop a subliniat dorința sa profundă de a realiza un ultim zbor.
Aviația română a fost fondată în 1910, cu primul avion militar proiectat de Aurel Vlaicu, care a zburat pe 17 iunie 1910. În 1911, au fost brevetati primii ofițeri piloți, iar în 1915 a fost înființat Corpul de Aviație, care a devenit o entitate independentă. Direcția Aeronauticii a fost creată în 1917, având ca scop organizarea și coordonarea activităților aeronautice din România.