Recent, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a prezentat reforma în domeniul asistenței medicale primare, care va aduce modificări semnificative în modul de decontare pentru medicii de familie.
În prezent, decontarea se face printr-un mix de metode: 35% din sumele decontate sunt în sistemul de plată per capita, iar 65% în sistemul de plată per serviciu. Conform planurilor anunțate, se dorește creșterea ponderii plății per serviciu, care ar urma să ajungă la 80%, în detrimentul plății per capita, care va scădea la 20%.
Aceste schimbări au ca scop stimularea activității medicilor de familie, fără a afecta bugetul alocat acestui segment. Moldovan a subliniat că veniturile medicilor nu vor scădea, cu excepția celor care au peste 4.500 de pacienți, care vor înregistra o scădere de 11%. În contrast, medicii cu un număr mai mic de pacienți pot experimenta o creștere a veniturilor de până la 11%. Această măsură vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale.
Un alt aspect important al reformei este eliminarea unui mecanism vechi prin care banii necheltuiți din bugetul medicinii de familie erau redistribuiți în luna a 12-a. Aceste fonduri vor rămâne în bugetul FNUASS și vor fi redirecționate către servicii medicale.
De asemenea, Moldovan a anunțat simplificarea procedurii de înlocuire a medicilor de familie care sunt absenți, permițând pacienților acestora să fie consultați de alți medici în perioada absenței, asigurându-se astfel că serviciile sunt continuate și că medicii care oferă aceste consultații vor fi remunerați corespunzător.