Executivul român intenționează să implementeze o taxă de 29% pe profitul băncilor, o creștere considerabilă față de actuala rată de 16%. Această măsură, parte a programului de guvernare, ar putea genera 1 miliard de lei suplimentar pentru bugetul de stat, dar există temeri că va conduce la majorarea costurilor de creditare pentru companii.
Conform datelor Băncii Naționale a României, puțin peste 21% dintre firmele care au depus bilanțul contabil în 2024 aveau credite bancare active în anul precedent. Această categorie de companii ar putea experimenta o creștere a costurilor cu cel puțin 10%, ca rezultat al ajustărilor necesare pentru a compensa creșterile de taxe.
Coaliția de guvernare analizează detaliile acestei impozitări, care ar putea afecta în principal IMM-urile și sectoarele mai vulnerabile ale economiei. În prezent, băncile plătesc un impozit special de 2% din veniturile lor, pe lângă impozitul pe profit de 16%.
În baza acestui sistem de impozitare, statul a înregistrat, pentru anul 2024, încasări de aproape 4 miliarde de lei. Se estimează că, în acest an, veniturile vor atinge 4,6 miliarde de lei.
Impozitul de 2% a generat 967 milioane de lei în 2024, conform datelor preliminare, în timp ce impozitul pe profit a adus statului aproximativ 3 miliarde de lei, o creștere semnificativă față de anul anterior.