În anul 2025, zilele de 22 iulie și 5 august vor fi cele mai scurte, având o durată cu 1,38, respectiv 1,52 milisecunde mai mică decât media. Această variație se datorează accelerării rotației Pământului, un fenomen observat și pe data de 9 iulie, când ziua a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă.
Experții explică faptul că acest fenomen este influențat de poziția Lunii față de ecuator. În aceste zile, Luna se află la distanța maximă de ecuator, ceea ce afectează gravitația și, implicit, rotația Pământului.
În mod obișnuit, o zi pe Pământ are aproximativ 86.400 de secunde. Totuși, viteza de rotație este influențată de factori precum poziția Soarelui și Lunii, precum și câmpul gravitațional. Deși pentru majoritatea oamenilor, pierderea unei milisecunde este imperceptibilă, aceasta poate afecta semnificativ tehnologia modernă, inclusiv computerele, sistemele GPS și rețelele electrice, care depind de sincronizarea precisă.
David Gozzard, cercetător la Universitatea din Australia de Vest, subliniază importanța acurateței temporale în transmisia datelor. De asemenea, în ultimele două miliarde de ani, rotația Pământului a încetinit, iar zilele s-au lungit, însă de la 2020, s-a observat o accelerare a acestei rotații, iar zilele sunt acum mai scurte decât în ultimele decenii.