Cine sunt românii care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Petru și Pavel?

Cine sunt românii care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Petru și Pavel?

Pe 29 iunie, aproape 500.000 de români își celebrează ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Conform datelor, 495.190 de persoane poartă numele Petru, Pavel, Paul sau derivate ale acestora.

Majoritatea celor sărbătoriți sunt bărbați, iar cele mai frecvente prenume includ Petru, Paul, Petre, Petrică și Pavel. În rândul femeilor, cele mai întâlnite nume sunt Paula, Petronela, Petruța, Petra și Paulina.

Sfinții Petru și Pavel sunt recunoscuți ca apostoli ai lui Hristos, iar această zi marchează și martiriul lor la Roma. Se spune că Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, în timp ce Sfântul Pavel a fost decapitat.

În tradiția populară, această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Sânpetru de vară. Legendele spun că Sânpetru, văzut ca un personaj venerat, se ocupă de creșterea vitelor și de pescuit, având în grijă porțile Raiului.

Se crede că, prin respectarea anumitor tradiții, cum ar fi neîndepărtarea merilor până în această zi, ogoarele sunt protejate de intemperii, cum ar fi grindina. De asemenea, se spune că Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile ce apar devin licurici, ce ajută călătorii rătăciți.

Iată câteva dintre numele care se sărbătoresc de Sfinții Petru și Pavel:

  • Nume derivate de la Petru: Petru, Petre, Petra, Petruț, Petroniu, Petrișor, Petronela, Petruța.
  • Nume derivate de la Pavel: Pavel, Paul, Paula, Paulina, Pavelina, Păvălache, Păuna.
Informatii preluate si adaptate din: Alba 24
Etichete: nume românești onomastică sărbători Sfinții Petru și Pavel tradiții românești
Autor: Radulescu Mihai