Un nou studiu sugerează că terapia hormonală are efecte diferite asupra riscurilor de cancer la sân pentru femeile cu vârsta sub 55 de ani. Femeile care au fost tratate cu estrogen (E-HT) au avut un risc scăzut de a dezvolta cancer mamar, în comparație cu cele care nu au urmat această terapie. Pe de altă parte, terapia hormonală combinată cu estrogen și progestin (EP-HT) a fost asociată cu un risc crescut de boală.
Rezultatele, publicate în revista The Lancet Oncology, se bazează pe analiza datelor a peste 459.000 de femei din America de Nord, Europa, Asia și Australia. Katie O'Brien, cercetătoare la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat că descoperirile oferă informații valoroase pentru pacienți și medici în vederea elaborării planurilor de tratament.
Studiul a arătat că utilizarea E-HT a fost corelată cu o reducere de 14% a incidenței cancerului de sân. Efectul protector a fost mai accentuat în rândul femeilor care au început terapia la o vârstă mai tânără sau au folosit-o pe o durată mai lungă.
În contrast, utilizatoarele de EP-HT au prezentat un risc cu 10% mai mare de a dezvolta cancer mamar, cifra crescând la 18% pentru cele care au urmat terapia mai mult de doi ani. Riscul cumulative de cancer de sân până la 55 de ani a fost estimat la 3,6% pentru utilizatoarele de E-HT, 4,5% pentru utilizatoarele de EP-HT și 4,1% pentru cele care nu au utilizat terapie hormonală.
Cercetătorii au subliniat că riscurile asociate cu EP-HT sunt semnificative în special pentru femeile care nu au suferit histerectomie sau ooforectomie, evidentiind importanța istoricului medical în evaluarea opțiunilor de terapie hormonală. Dale Sandler, de la NIEHS, a accentuat necesitatea unui consult medical personalizat în cazul terapiei hormonale.