Tensiuni în negocierile fiscale: partidele se împotmolesc în creșterile de taxe

Tensiuni în negocierile fiscale: partidele se împotmolesc în creșterile de taxe

Partidul Social Democrat (PSD) a declarat că nu este de acord cu creșterea TVA-ului și că nu va accepta să facă parte din guvern în cazul în care se va implementa o astfel de măsură. Social-democrații propun în schimb un impozit progresiv, poziție contestată de celelalte partide. În ceea ce privește numele noului premier, președintele Nicușor Dan a menționat că este posibil să aflăm această informație până la finalul săptămânii, în funcție de evoluția negocierilor.

Radu Burnete, viitor consilier prezidențial, a oferit detalii cu privire la stadiul discuțiilor, subliniind că acestea au continuat marți seara. "Astăzi, cele patru partide au avansat în discuțiile privind măsurile fiscal-bugetare. S-au convenit câteva direcții importante, care vor fi detaliate în zilele următoare de grupuri de lucru specializate. Discuțiile vor continua mâine, axându-se pe analiza cheltuielilor publice și pe măsurile de creștere a veniturilor bugetare," a scris Burnete pe rețelele sociale.

Cei din PSD au avut o ședință marți, unde Sorin Grindeanu a recunoscut că nu au reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții celorlalte partide, cu excepția unor principii generale. "Nu am ajuns la niciun consens pe nicio zonă. Există un consens pe reducerea cheltuielilor și pe comasarea unor instituții, dar deciziile trebuie să fie bine fundamentate și nu luate pe baza unor discuții superficiale," a declarat Grindeanu.

Surse din PSD indică faptul că restructurările ar putea genera economii de un procent din PIB, alături de prioritizarea investițiilor. De asemenea, se discută despre o reducere cu 5% a anvelopei salariale.

Social-democrații au fost fervenți în a-și exprima dezacordul față de introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare, poziție susținută și de PNL și USR. În ceea ce privește contribuțiile pe sănătate pentru pensiile mici și mari, PSD se opune, dar este deschis la negocierea unui prag, posibil între 3.000 și 4.000 de lei.

De asemenea, PSD propune un impozit progresiv începând din 2026 pentru veniturile ce depășesc 17.400 de lei brut, inclusiv pentru pensii, și sugerează măsuri tranzitorii, precum o taxă de solidaritate pentru veniturile globale de peste 10.000 de lei.

În cazul în care cota standard de TVA va fi majorată, social-democrații au declarat că nu vor face parte din guvernare. Florin Manole, purtătorul de cuvânt PSD, a reafirmat: "Nu." Pe de altă parte, PNL și USR se opun impozitului progresiv.

Surse din USR au menționat că doresc ca desemnarea premierului să aibă loc înainte de a continua discuțiile despre programul de guvernare și măsurile economice. USR susține în continuare candidatura lui Ilie Bolojan și nu își dorește o rotație a premierilor.

Nicușor Dan, președintele României, consideră că există șanse de a desemna un premier până la sfârșitul săptămânii, deși acest lucru nu este garantat. "Există o posibilitate de desemnare a premierului în această săptămână, dar nu este o promisiune. Discuțiile politice trebuie să continue astfel încât liderii de partid să colaboreze cu experții economici," a declarat Dan.

Discuțiile s-au desfășurat în format extins la Palatul Victoria.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: fiscalitate măsuri economice negocieri PNL premier PSD USR
Autor: Paraschiv Dumitru