Un recent sondaj realizat de Poliția Română a scos la iveală că o treime dintre adolescenți consideră rețelele sociale mai importante decât interacțiunile din viața reală. Aproape 16% dintre tineri admit că sunt tentați să participe la provocări riscante promovate online.
Conform declarațiilor unor părinți, monitorizarea activității online a copiilor este din ce în ce mai dificilă, mai ales în ceea ce privește comportamentul acestora pe rețelele sociale. Unii părinți recunosc că încearcă să verifice ce fac copiii lor pe internet, dar se confruntă cu dificultăți în a-i convinge să evite anumite platforme.
Comisarul șef Anca Cușmir de la IGPR a subliniat gravitatea situației, menționând cazuri în care adolescenții au fost implicați în provocări periculoase, având consecințe severe, inclusiv accidente grave.
Sondajul a fost realizat între februarie și martie pe un eșantion de 1.351 de elevi cu vârste între 10 și 18 ani. Deși mulți dintre aceștia afirmă că se simt în siguranță pe rețele sociale, specialiștii în securitate cibernetică recomandă părinților să fie extrem de atenți.
Directorul pentru securitate cibernetică, Anca Isac, a avertizat cu privire la riscurile asociate folosirii platformelor sociale, unde adolescenții interacționează cu persoane necunoscute, care pot avea intenții ascunse. De asemenea, cazurile de fraudă online și phishing au crescut cu peste 10% în ultimul an, conform datelor oficiale.