Discuțiile recente despre reducerea cheltuielilor în administrația publică locală reliefează aspecte semnificative ale salariilor din primării, în special în contextul Primăriei Municipiului București.
Angajații instituției, în număr de aproximativ 30.000, beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază pentru condiții de muncă vătămătoare, cu excepția primarului și viceprimarului. Acest spor variază de la 383 lei brut pe lună pentru muncitorii calificați, ajungând până la 1.500 lei brut pe lună pentru șefii de birouri și servicii, directori și arhitectul șef.
Salariile de bază pornesc de la 3.733 lei pentru un referent debutant, atingând maximum 31.500 lei brut pe lună pentru administratorul public. De asemenea, secretarul general, directorul general și arhitectul șef primesc aproximativ 20.962 lei brut lunar.
Printre alte detalii, auditorii au salarii între 6.417 și 13.500 lei brut, consilierii între 4.994 și 12.259 lei, iar referenții între 3.733 și 9.949 lei, în funcție de gradație.
Legea prevede sporuri pentru condiții de muncă periculoase, având în vedere existența factorilor nocivi și alte condiții de muncă stresante. De asemenea, primarul și viceprimarul beneficiază de indemnizații majorate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene.
Personalul care lucrează cu fonduri europene poate primi majorări de salariu de până la 50%, iar cei cu titlul de doctor primesc o indemnizație echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe țară. Acordarea sporurilor se extinde și la munca prestată pe timp de noapte sau în condiții speciale, cum ar fi în cazul persoanelor cu handicap.
Aceste sporuri și indemnizații diverse permit angajaților Primăriei să își dubleze, în multe cazuri, salariile de bază prin cumularea beneficiilor financiare.