În contextul continuării atacurilor asupra orașelor ucrainene, Rusia a lansat amenințări împotriva țărilor care intenționează să ofere asistență militară Ucrainei. Aceasta include livrarea de sisteme de arme ofensive, cum ar fi bateriile Patriot, a căror transfer este așteptat să fie realizat de Germania.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a subliniat că Rusia va fi supusă unor taxe vamale și sancțiuni severe dacă nu acceptă o încetare a focului în mod legitim. Aceasta a subliniat importanța eforturilor Statelor Unite de a stopa conflictul.
Declarațiile din partea oficialilor ruși sugerează o reacție decisivă în cazul în care armele furnizate Ucrainei vor fi utilizate împotriva statului rus. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a indicat că Rusia își rezervă dreptul de a riposta împotriva țintelor militare din statele care ajută Ucraina.
În același timp, cancelarul german, Friedrich Merz, a confirmat că livrările de arme către Ucraina vor continua, menționând că acest lucru va crește presiunea asupra președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a căuta o soluție de pace.
Ucraina își extinde și capacitățile de vânzare de drone eficiente pe piața americană, iar dezvoltarea industriei sale de apărare a fost încredințată lui Denis Șmihal, fost premier și actual ministru al Apărării.
Recent, Rada Supremă a Ucrainei a validat numirea Iuliei Svîrîdenko ca prim-ministru, ceea ce ar putea influența relațiile economice și strategice cu partenerii internaționali.