În ultimele zile, consumul de electricitate în România a atins valori record, coincizând cu temperaturile extreme care depășesc 40 de grade Celsius. Această creștere se petrece într-un context în care, începând cu 1 iulie, prețurile la energie nu mai sunt plafonate, ceea ce îi va surprinde pe mulți consumatori la primirea facturilor.
De exemplu, în apartamentele unde aerul condiționat este utilizat intens, proprietarii au raportat un consum zilnic semnificativ. „Aerul condiționat a funcționat continuu, având în vedere că vremea a fost extrem de caldă”, a declarat un proprietar de apartament, precizând că un aparat poate consuma aproximativ un kW pe zi, în special setat la temperaturi scăzute.
În zilele cu temperaturi extreme, consumul de electricitate a ajuns să se dubleze față de zilele obișnuite, situație întâlnită mai ales în zonele dens populate și dezvoltate economic. Spre exemplu, sâmbătă, vârful de consum a depășit 7.600 de megawați în jurul orei 20:00, valori asemănătoare cu cele din zilele lucrătoare.
Expertul în energie Eugenia Gusilov a subliniat că există o cerere de electricitate care depășește producția, în special în orele de vârf, dimineața și după-amiaza. „Aceste vârfuri durează câteva ore, iar după ora 9 seara, scade producția de energie solară și importul crește”, a adăugat Gusilov.
Producția de energie electrică în această perioadă a fost susținută în principal de centralele nucleare, împreună cu energia eoliană și solară, în timp ce aportul hidrocentralelor și al cărbunelui a fost mai redus. De asemenea, vârful maxim de consum a fost înregistrat pe 26 iunie, atingând 8.131 MW, în ziua când Bucureștiul a atins 38 de grade Celsius.