România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la durata vieții profesionale

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la durata vieții profesionale

În 2024, durata medie a vieții active în Uniunea Europeană pentru persoanele de peste 15 ani era estimată la 37,2 ani. Totuși, acest indicator variază semnificativ între diferitele state membre.

Țările de Jos conduce clasamentul cu o medie de 43,8 ani, urmate de Suedia cu 43 ani, Danemarca cu 42,5 ani, Estonia cu 41,4 ani, Irlanda cu 40,4 ani și Germania cu 40 ani.

La polul opus, România se află pe ultimul loc cu o medie de 32,7 ani, fiind precedată de Italia cu 32,8 ani și de Croația, Grecia și Bulgaria, fiecare cu 34,8 ani.

Conform datelor Eurostat, pentru bărbați, durata medie a vieții profesionale în UE este de 39,2 ani, iar cele mai lungi durate sunt înregistrate tot în Țările de Jos, Danemarca și Suedia. România are cea mai scurtă durată medie pentru bărbați, cu 35,9 ani.

În cazul femeilor, durata medie a vieții profesionale în UE este de 35 ani, iar Estonia, Suedia și Țările de Jos sunt din nou pe primele locuri. Cele mai scurte durate sunt în Italia cu 28,2 ani, România cu 29,2 ani și Grecia cu 31,1 ani.

În ultimul deceniu, durata medie a vieții active în UE a crescut cu 2,4 ani. Totuși, în România, diferențele între sexe sunt semnificative: femeile au o medie de 29,2 ani, în timp ce bărbații ating 35,9 ani. Aceste date sunt importante, având în vedere că vârsta standard de pensionare în România este de 65 ani, cu excepția anumitor categorii profesionale care pot ieși la pensie mai devreme.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: durata vieții active Eurostat muncă România statistici Uniunea Europeană
Autor: Paraschiv Dumitru