Conform datelor furnizate de Eurostat, 19,4% dintre persoanele expuse riscului de sărăcie din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, comparativ cu 6,4% în rândul celor care nu sunt afectați de acest risc.
La nivelul statelor membre, Slovacia se află în fruntea listei cu 39,8% din populație care nu își poate permite o masă adecvată, urmată de Bulgaria cu 37,7% și Ungaria cu 37,3%. În contrast, Cipru are cea mai redusă pondere, cu doar 3,5%, iar Irlanda și Portugalia se situează și ele pe cele mai bune locuri, fiecare cu 5,1%.
Un aspect îngrijorător este că peste 16% dintre români nu dispun de resursele necesare pentru a avea o masă care să includă carne, pește sau un substitut vegetarian mai mult de o dată la două zile.
Aceste date sunt esențiale pentru evaluarea deprivării materiale și sociale severe, un factor important în calcularea ratei de excluziune socială și sărăcie, utilizat pentru a monitoriza progresele în cadrul Planului de acțiune pentru drepturile sociale în Europa.