România, pe cale să devină campioană europeană la risipa alimentară: Cum putem schimba acest lucru

România, pe cale să devină campioană europeană la risipa alimentară: Cum putem schimba acest lucru
Pexels-Kampus Production

România se află printre primele cinci țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește risipa alimentară. Conform estimărilor Eurostat, în 2023, țara noastră a generat aproximativ 3,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, depășind chiar și Spania, care are o populație de două ori mai mare.

Un studiu recent arată că fiecare român risipeste în medie 180 de kilograme de alimente anual, o cantitate care include atât deșeurile menajere, cât și cele provenite din sectorul de alimentație, precum restaurantele și magazinele. Comparativ, media europeană este de 130 de kilograme, ceea ce sugerează că România este pe un trend descendent în acest domeniu.

Printre diversele opinii exprimate de consumatori, unii pensionari subliniază importanța de a nu arunca mâncarea, considerând-o o pierdere morală. Alții, însă, recunosc că aproximativ 30% din alimentele cumpărate ajung la gunoi, adesea din cauza preferinței pentru mâncarea proaspătă.

Comisia Europeană a propus câteva măsuri pentru a reduce risipa alimentară. Printre acestea se numără planificarea meselor, utilizarea creativă a resturilor și congelarea alimentelor pentru a evita pierderile. De asemenea, este recomandat să se facă cumpărături cu o listă bine definită, după o verificare a proviziilor din frigider.

Etichete: Comisia Europeană deșeuri risipa alimentară România sustenabilitate
Autor: Paraschiv Dumitru