România, o națiune în criza dependenței de droguri: medic psihiatru avertizează

România, o națiune în criza dependenței de droguri: medic psihiatru avertizează

Un medic psihiatru din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, Ovidiu Alexinschi, a declarat recent că dependența de droguri poate apărea rapid, în special în cazul substanțelor de mare risc. Spre surprinderea multora, nicotina se dovedește a fi cea mai dependentă substanță, având o probabilitate de 32% de a provoca dependență după prima utilizare, un procent semnificativ mai mare decât cel asociat cu cocaina.

Medicul a explicat că modul în care substanțele ajung la creier joacă un rol crucial în dezvoltarea dependenței. De asemenea, factorii precum vulnerabilitatea individuală și influența grupului de prieteni sunt determinante în consumul de droguri, mai ales în rândul tinerilor, care adesea încep să consume substanțe la petreceri sau cluburi.

Afirmând că România a evoluat de la o țară de tranzit pentru droguri la o națiune de consum, Alexinschi a subliniat că creșterea nivelului de trai a avut un impact asupra acestei schimbări. El a menționat și pericolele asociate etnobotanicelor, care sunt adesea mai accesibile și mai ieftine, având efecte devastatoare asupra sănătății mentale, mai ales în rândul adolescenților.

Creierul uman se dezvoltă până la aproximativ 25 de ani, iar consumul de substanțe înainte de finalizarea acestui proces poate duce la comportamente impulsive și instabilitate emoțională. Tinerii care încep să consume droguri devin adesea mai iritabili, agitați și pot manifesta comportamente violente.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: dependență droguri etnobotanice medic psihiatru nicotină
Autor: Paraschiv Dumitru