România are potențialul de a deveni al treilea producător de orez din Europa, dar suprafețele cultivate sunt limitate

România are potențialul de a deveni al treilea producător de orez din Europa, dar suprafețele cultivate sunt limitate
Pexels-Vie Studio

Institutul Agricol din Brăila a dezvoltat o strategie pentru a îmbunătăți producția de orez în România, documentul fiind trimis Ministerului Agriculturii.

Consumul de orez în România este în creștere, iar preparatele pe bază de orez, cum ar fi arancini, risotto și paella, devin tot mai populare în restaurantele din țară.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, un român consumă, în medie, 5,2 kilograme de orez pe an, comparativ cu 18 kilograme înregistrate de portughezi și olandezi.

România importă peste 75% din orezul consumat, ceea ce generează o cheltuială anuală de aproximativ 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, producția internă se desfășoară pe doar 2.500 de hectare, în ciuda potențialului vast al țării.

Specialiștii au identificat o zonă de 20 de kilometri de-a lungul luncii Dunării, amenajată pentru cultivarea orezului cu peste cinci decenii în urmă, care poate sprijini expansiunea culturilor.

Ionel Ivan de la Stațiunea de Cercetare Agricolă Brăila menționează că în lunca Dunării există încă 420.000 de hectare de teren potrivit pentru cultivarea orezului, care aparțin statului român.

Colaborarea cu specialiști din Coreea a condus la dezvoltarea unor soiuri de orez rezistente la secetă, obținându-se rezultate promițătoare pe o suprafață de zece hectare. Aceste soiuri ar putea acoperi necesarul de orez pentru întreaga țară și chiar permite exportul.

Un randament de peste zece tone pe hectar este posibil datorită acestor noi soiuri, care se adaptează bine la condițiile climatice actuale.

Orezul este considerat cea mai cultivată cereală la nivel mondial, având o contribuție semnificativă la hrana globală.

Etichete: agricultură consum lunca Dunării orez producție România strategie
Autor: Paraschiv Dumitru