La începutul lunii iulie, autoritățile din județul Botoșani au demarat o operațiune extinsă pentru a dezvălui o rețea acuzată de eliberarea de acte false pentru aproximativ 7.000 de persoane originare din Rusia, Ucraina și Republica Moldova.
În cadrul acestei acțiuni, au avut loc 206 percheziții la diverse instituții publice și la locuințele unor indivizi suspectați de implicare. Investigarea este condusă de procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și ofițeri din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).
Conform informațiilor furnizate de PÎCCJ, cercetarea se axează pe infracțiuni precum luarea de mită și falsificarea documentelor, comise de funcționari publici din județul Suceava. Aceștia ar fi facilitat obținerea de acte de identitate românești pentru străini prin metode nelegale, inclusiv prin înregistrarea de domicilii fictive.
Procurorii au constatat că aproximativ 1.700 de persoane au beneficiat de aceste documente, obținând, astfel, cărți de identitate cu adrese la imobile care nu le aparțineau, uneori fără acordul proprietarilor. Aceste acte au fost realizate prin falsificarea declarațiilor necesare pentru înregistrarea spațiului de locuit, fără prezența proprietarilor în fața funcționarilor de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.
Operațiunea are ca scop nu doar sancționarea infractorilor, ci și prevenirea unor posibile abuzuri în sistemul de emitere a actelor de identitate.