Reprezentanții Rusiei contestă afirmațiile președintelui SUA, Donald Trump, care a descris conflictul din Ucraina ca fiind „o bătaie între doi copii”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acest conflict reprezintă o chestiune de interes național și de securitate pentru Rusia, conform raportărilor AFP și Reuters.
„Desigur, președintele SUA poate avea propriul său punct de vedere. Pentru noi, aceasta este o problemă existențială, legată de interesele noastre naționale, de securitate și de viitorul nostru și al copiilor noștri”, a declarat Peskov în cadrul briefingului său zilnic, comentând observațiile lui Trump, care a comparat atacurile reciproce dintre ruși și ucraineni cu doi copii care se bat într-un parc.
„Uneori vezi doi copii mici care se bat ca nebunii, se urăsc unul pe altul și se bat într-un parc”, a afirmat Trump. „Uneori este mai bine să îi lași să se lupte o vreme și apoi să îi desparți”, a adăugat el.
În timp ce negocierile de pace inițiate în ultimele luni de președintele american par să fie în impas, atacurile și confruntările mortale dintre cele două părți continuă.
Atacuri recente în Ucraina
Peskov a menționat că Moscova apreciază eforturile Statelor Unite de mediere și că este vital să se mențină contactele cu Washingtonul.
În cadrul nopții, alertele aeriene au fost emise în întreaga Ucraină, iar mai multe regiuni, în special în vest, departe de linia frontului, au raportat atacuri. La Kiev, un raport actualizat al serviciilor de urgență ucrainene a arătat că trei salvatori au fost uciși, iar 23 de persoane au fost rănite, inclusiv 14 salvatori. În total, cel puțin 49 de persoane au fost rănite în toată țara, conform președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. Încă din primele minute ale acestui război, ei au bombardat orașe și sate, distrugând vieți”, a subliniat Zelenski. „Acum este momentul ca America, Europa și întreaga lume să oprească acest război, făcând presiuni asupra Rusiei”, a adăugat el într-un mesaj pe rețelele sociale.
Atacuri reciproce și escaladarea conflictului
De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, bombardamentele rusești au dus la pierderi civile aproape zilnic. În afara capitalei, mai multe regiuni au raportat atacuri rusești semnificative vineri - Volîn, Liov, Ternopil, Kiev, Sumî, Poltava, Cerkasia, Cernihiv și Hmelnițski.
Potrivit forțelor aeriene ucrainene, țara a fost atacată cu 407 drone de atac și drone „momeală” concepute pentru a satura apărarea antiaeriană, precum și cu 45 de rachete rusești. Apărarea ucraineană a reușit să neutralizeze 199 din aceste drone și 36 de rachete.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a vizat situri militare ucrainene „ca represalii” pentru recentele atacuri „teroriste” ale Kievului pe teritoriul rus. În ultimele zile, Rusia a indicat că intenționează să se răzbune pentru atacul îndrăzneț al Ucrainei asupra bombardierelor rusești, efectuat la mii de kilometri de granițele sale.
La mai puțin de o săptămână după acest atac, armata ucraineană a afirmat vineri că a bombardat „cu succes” alte două baze aeriene din Rusia, în regiunile Saratov și Riazan, susținând că a lovit depozite de combustibil.
Marți, Moscova a acuzat Kievul că se află în spatele exploziilor care au provocat prăbușirea a două poduri și accidente feroviare, soldate cu șapte morți și peste o sută de răniți, inclusiv copii, în regiunile ruse Kursk și Briansk, care se învecinează cu Ucraina.
Ca răspuns la atacurile rusești care au îndoliat Ucraina din 2022, Kievul desfășoară atacuri aeriene în Rusia aproape zilnic. Peste noapte, armata rusă a declarat că a neutralizat 174 de drone ucrainene lansate împotriva teritoriului său. Trei aeroporturi care deservesc Moscova au fost închise temporar, conform agenției de transport aerian, care a ridicat ulterior restricțiile.
Negocieri de pace fără rezultate
Apelurile Ucrainei și ale Occidentului pentru o încetare imediată a focului, precum și presiunea președintelui american Donald Trump pentru a începe negocieri de pace, nu au avut până acum succes, în condițiile în care Moscova controlează 20% din teritoriul Ucrainei atacate.
Două runde de negocieri de la Istanbul între Kiev și Moscova, încurajate de Washington, nu au reușit să apropie pozițiile. În cadrul celei de-a doua reuniuni, care a avut loc luni cu medierea Turciei, delegația rusă a prezentat Kievului cerințe care includ retragerea forțelor din patru regiuni revendicate de Moscova, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și limitarea dimensiunii armatei sale. Volodimir Zelenski a calificat miercuri aceste condiții drept „ultimatumuri” inacceptabile.