Portul Anvers-Bruges, blocat sub greutatea tarifelor comerciale impuse de SUA

Portul Anvers-Bruges, blocat sub greutatea tarifelor comerciale impuse de SUA

Portul Anvers-Bruges, unul dintre cele mai importante centre de transport auto la nivel mondial, s-a transformat într-o imensă parcare, cu mii de vehicule, inclusiv autoturisme și utilaje grele, stagnând pe platformele sale. Aceasta situație a fost generată de noile tarife comerciale implementate de administrația americană, sub conducerea președintelui Donald Trump.

În primele șase luni ale anului 2025, exporturile de automobile și camionete către Statele Unite au suferit o scădere semnificativă de 15,9% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Această tendință s-a accentuat în luna mai, în urma anunțării noilor taxe comerciale, denumite „ziua eliberării”. De asemenea, exporturile de camioane și utilaje grele au înregistrat o diminuare de 31,5%. Aceste echipamente depășesc adesea 100.000 de dolari și au devenit neprofitabile din cauza tarifelor de 25% impuse de SUA.

În 2024, portul a gestionat transportul a peste 3 milioane de vehicule la nivel global, dar oficialii portului avertizează că perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt incerte, depinzând de posibilele negocieri comerciale între SUA și Uniunea Europeană, care ar putea avea loc până la 1 august.

Constructorii auto europeni, inclusiv Volkswagen și Volvo, au sperat la un acord, dar negocierile nu au adus rezultate concrete. Înainte de mandatul lui Trump, taxele pentru exporturile auto erau de 2,5%, dar acestea au fost majorate cu 25% în aprilie, influențând semnificativ prețurile pe piața americană.

Justin Atkin, un reprezentant al portului, a subliniat că impactul acestor măsuri a fost imediate și sever, în contrast cu alte crize economice, cum ar fi Brexitul sau pandemia, care au permis o adaptare treptată. Portul nu a furnizat un număr exact al vehiculelor blocate, dar este evident că mii de unități sunt afectate. De asemenea, se observă o creștere a numărului de automobile chineze depozitate în port, ceea ce ar putea indica o redirecționare a fluxurilor comerciale din cauza tensiunilor dintre Beijing și Washington.

Problemele din Marea Roșie și dimensiunile în creștere ale navelor comerciale au contribuit, de asemenea, la întârzieri semnificative în descărcarea containerelor, timpul mediu de staționare crescând de la cinci la opt zile.

Statele Unite reprezintă al doilea partener comercial ca importanță pentru portul Anvers-Bruges, după Regatul Unit. De asemenea, există dovezi că exportatorii americani accelerează livrările, anticipând posibile reacții din partea UE, cu un volum de importuri din SUA în creștere cu 17% în prima jumătate a anului, în special pentru gazele naturale lichefiate.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: Anvers-Bruges Donald Trump exporturi auto port tarife comerciale
Autor: Paraschiv Dumitru