O nouă exoplanetă, aflată pe o orbită extrem de apropiată de steaua sa, generează erupții stelare mai puternice decât orice fenomen similar observat la Soare. Aceste erupții se extind până la milioane de kilometri în spațiu și riscă să distrugă atmosfera planetei în timp.
Conform cercetătorilor, aceste fenomene sunt cauzate de interacțiunea dintre planetă și câmpul magnetic al stelei gazdă. Ekaterina Ilin, coordonatoarea studiului de la Institutul de Radio-Astronomie din Țările de Jos, a explicat că o stea tânără poate fi extrem de activă, mai ales când are o planetă aproape de ea.
Steaua, denumită HIP 67522, este puțin mai masivă decât Soarele și se află la circa 407 ani lumină distanță, în constelația Centaurus. Aceasta are o vârstă de doar 17 milioane de ani, în comparație cu cei 4,5 miliarde de ani ai Soarelui nostru, iar planetele din sistemul său sunt și ele relativ noi.
Planeta, cunoscută sub numele de HIP 67522 b, are un diametru similar cu al lui Jupiter, dar reprezintă doar 5% din masa acesteia, fiind una dintre cele mai puțin dense exoplanete. Orbita sa este de cinci ori mai apropiată de steaua sa decât orbita lui Mercur față de Soare, completând un ciclu în doar 7 zile.
Erupțiile stelare au loc în coroana stelei și se crede că sunt generate de interacțiunea dintre câmpurile magnetice ale planetei și ale stelei. Această interacțiune poate duce la generarea unor unde cunoscute sub numele de unde Alfvén, care provoacă erupții atunci când ajung la coroana stelară.
Astfel de erupții ar putea afecta atmosfera planetei, care este compusă predominant din hidrogen și heliu, provocând pierderi de masă de-a lungul a sute de milioane de ani. În timp, HIP 67522 b ar putea deveni o planetă sub-neptunică, având o structură similară cu cea a planetelor gazoase mai mici decât Neptun.
Cercetările au fost realizate cu ajutorul telescoapelor TESS (NASA) și CHEOPS (Agenția Spațială Europeană), care continuă să observe activitatea acestor corpuri cerești.