Înscrierea pe platforma STS pentru ajutoarele destinate consumatorilor vulnerabili va începe abia în a doua jumătate a lunii august. Această întârziere ar putea afecta procesul de distribuire a cardurilor, care se estimează că va dura până în luna octombrie. Beneficiarii vor putea utiliza cardurile nu doar pentru plata facturilor curente, ci și pentru sumele aferente lunilor iulie și august.
Platforma STS, esențială pentru gestionarea acestor ajutoare, va integra date de la furnizori de energie, Ministerul Muncii și ANAF. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a confirmat că platforma va fi funcțională cel mai târziu în septembrie, subliniind importanța trasabilității banilor publici, având în vedere că suma totală alocată se apropie de un miliard de lei.
Românii care doresc să beneficieze de acest ajutor pot solicita asistență de la rude sau funcționari publici pentru a se înscrie online. Aceștia vor avea la dispoziție o lună după activarea platformei pentru a finaliza înscrierea. Cardurile, o dată aprobate, vor fi trimise prin poștă în termen de 15 zile.
În cazul în care procesul de înscriere se va întinde până în luna octombrie, beneficiarii ar putea fi nevoiți să plătească facturile din vară din resurse proprii sau să ceară eșalonarea plăților, pentru a evita deconectarea. Cardurile vor fi ulterior alimentate cu fonduri pentru lunile menționate anterior, iar pentru plata facturilor, va fi introdus un cod de bare suplimentar pe documente.
Acest nou cod de bare va fi plasat pe ultima pagină a facturilor, alături de suma eligibilă pentru a fi plătită cu ajutorul cardului. Beneficiarii trebuie să se prezinte la poștă cu factura, unde codul va fi scanat împreună cu cardul de energie. Aceștia vor achita doar diferența care depășește suma de 50 de lei, fie în numerar, fie cu card bancar.
Este important de menționat că apariția acestui cod de bare suplimentar pe facturi nu indică automat eligibilitatea pentru ajutor. Conform estimărilor, mai mult de două milioane de gospodării vor beneficia de un sprijin de 50 de lei lunar, condițiile fiind legate de nivelul veniturilor, respectiv 1940 de lei per persoană sau 1.784 de lei pe membru de familie.